Subscribe to Get Free SMS alert for Latest Exam Results

NTSE Sample Papers 2010,NTSE Sample Papers for Class 8

NTSE Sample Papers 2010 for Class 8 is available online now.

National Talent Search Examination (NTSE) is the talent exam taken by CBSE board of India. The NTSE exam is taken for students of classes II, Class III, class IV, V, VI, class VII, class VIII, IX, X, XI and XII (CBSE / ICSE /all State Board Syllabus).
Every Year CBSE Board takes the national level talent exam called NTSE for the student of CBSE/ICSE board. This time the CBSE board has declared the NTSE Exam 2010 timetable. this NTSE Exam 2010 will be taken on the November 2010.
For getting successful in the NTSE Exam 2010 you need some sample papers of NTSE exam 2010. below is the list of NTSE Sample Papers 2010. You can find the NTSE Previous year Papers and NTSE Sample Papers for getting idea of NTSE 2010.

National Talent Search Examination (NTSE) first stage examination is going to be held in November 2010. Sample Papers for NTSE 2010-2011 can be downloaded from our website.

These Sample Papers for class 8th (VIII) NTSE can be downloaded from the link given below:

Download NTSE Sample Papers for Class VIII

There are a lot of sample papers on MAT (Mantel Ability Test) and SAT (Scholastic Aptitude Test). We are adding new Sample Papers for NTSE 2010. So keep in touch with the site.


NTSE Exam 2010 Important Informations:-

NTSE Exam 2010-2011 fee: Rs. 100/-
Last Date for Application of NTSE 2010 : 15-11-2010
NTSE Date of Exam: 31.01.2011
Prize for the topper in the NTSE Exam : worth Rs.50 Lakhsdel
Dates are tentative only !!

NTSE Exam 2010 Test Centres:
Agra , Faridabad, Gurgaon, Ambala, Bhiwani, Chandigarh, Ghaziabad, Hissar, Karnal, Kurukshetra, Mathura, Mohalil, Mohindergarh, Delhi (south, north, east, west, central), Noida, Panchkula, Panipat, Rohtak, Rewari, Sirsa, Sonipat and Yamunanagar
NTSE Exam Sample Papers 2010:

Click below to Get more information on NTSE Exam 2010-2011:



Directions: In the following questions (1 – 10) there are five groups of letters in each. Four of these groups are alike in same way while one is different. Find the one that is different and will be your answer as well.
Q1. (a) asibu (b) oarse (c) oinak (d) zamol (e) yaixe
Ans. (d) as each contains 2 consonants and 3 vowel but d does not.

Q2. (a) MNM (b) HJR (c) VWD (d) BCX (e) KLO
Ans. (b) as in others first two letters are serially pronounced but (b) is not in order.

Q3. (a) ira (b) aam (c) kas (d) utr (e) btd
Ans. (e) as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, man ask and True but (e) does not as such.

Q4. (a) yxz (b) cbd (c) nmr (d) wvx (e) pqo
Ans. (e) as in other four we find the middle letter in the initial letter in order like xyz, bcd, etc

Q5. (a) AiiR (b) MooX (c) VxxZ (d) DecY (e) DffH
Ans. (d) as other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (d).

Q6. (a) cot (b) pot (c) but (d) hut (e) mat
Ans. (e) pronounciation changed.

Q7. (a) AabD (b) eEcf (c) pPrs (d) nNxz (e) dDrs
Ans. (a) as the first letter is capital. Q8. (a) ability (b) capability (c) probability (d) surety (e) flexibility Ans. (d) as in others ‘li’ is absent to give a right sense but (d) has already a sense.

Q9. (a) doe (b) man (c) xaz (d) poq (e) oep
Ans. (c) as in all others two consecutive alphabets occur at the ends as de,mn, pq, and op.

Q10. (a) ACE (b) PKR (c) NPR (d) GIK (e) PRT
Ans. (b) as in all others in each alphabet there is a difference of one space.


Q11. Two numbers are in the ratio 5:6 and if 4 is subtracted from each, they are reduced to 2:3, then the highest number is (a) 4 (b) 12 (c) 8 (d) 10
Ans. (c) the highest number be 6x and the least number be 5x. Sol: As the problem =−−4645xx2:3 15x – 12 = 12 x – 8 or 15 x – 12x = – 8 + 12 or 3x = 4 or x = 4/3 So largest number is 6x = 6 × 4/3 = 8

Q12. A square and a triangle have equal areas. If the ratio side of square and the height of triangle is 2/3 find the ratio of base to height. (a) 2/3 (b) 4/3 (c) 4/5 (d) 9/8 (e) None of these.
Ans. As the problem a2 = 1/2h × b (i) =ha 2/3 or a = 2/3h (ii) h = 3/2 b From equation (i) ½ h b = a2 ½ h b = (2/3h)2 = 4/9h2 or h/b = 1/2/4/9 = ½ × 9/4 = 9/8

Q13. How many prime numbers lie between 115 – 122. (a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5 (e) 6
Ans. 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122.

Q14. Ram is 5 times as old as Shyam. If their difference of age is 8 years, how old is Ram? (a) 8 years (b) 10 years (c) 12 years (d) 5 years (e) None of these
Ans. (b) 10 years Sol: Suppose Shyam’s age = x So Ram’s age = 5x As per the problem 5x – x = 8 or 4x = 8 or x = 2 So Ram’s age = 5x = 5 × 2 = 10 years

Q15. A runs faster than E but not so fast as B and B runs faster than C but not as faster than D, who runs faster? (a) A (b) B (c) C (d) E
Ans. (d)

Q16. The pages of a book are numbered for 1 to 100 manually. How many times will be it be essential to write the number 5? (a) 20 (b) 19 (c) 18 (d) 9 (e) 10
Ans. (b) A B D C a a P Q R h

Q17. A person climbs up a pole of 88 mt high, in every minute he climbs 12 mt but slips down 8 mt. So how much time he will take to reach at the top? (a) 19 (b) 29 (c) 28 (d) 22 (e) 14
Ans. It is clear that in the last step, he does not slip as he reaches on the top so actual distance which cover for slipping zone will be 88 – 12 = 76, actual distance covered in a minute is 12 – 8 = 4. So the time taken will be 76/4 = 19

Q18. How many square of side 5 cm cab ve adjusted in a rectangular box of size 25 × 15 ×10 cm (a) 30 (b) 60 (c) 50 (d) 40 (e) None of these
Ans. Volume of square = 53 Volume of given rectangle = 25 × 15 × 10 cm As per the question = 555101525×××× = 30

Q19. The sum of 3 positive numbers in AP is 189. The sum of their squares is 11915. Find their product. (a) 7930 (b) 8970 (c) 9703 (d) 7960 (e) None of these
Ans. Let the numbers in AP series be a – d, a, a + d So a – d + a + a + d = 189 or 3a = 189 or a = 63 As per second part of the problem (a – (d)2 + (a)2 + (a + (d)2 = 4023 or 3a2 + 3d2 = 4023 or 3 × (63)2+ 2d2 = 4023 or 2d2 = 11915 – 3 × 63 × 63 = 11915 – 11907 = 08 or d2 = 4 or d = 2 So their product is (a – (d) × a × (a + (d) = (63 – 2) × 2 × (63 + 2) = 61 × 2 × 65 = 130 × 61 = 7930

Q20. Find the number whose square root is twice of its cubic root. (a) 128 (b) 64 (c) 16 (d) 4 (e) None of these
Ans. Let the number be x As per the problem xx322×= or x1/2 = 2x1/3 Raising both sides by 6 times (x1/2)6 = 26(x1/2)6 x1/2 × 6 = 26x1/3×6 or x3 = 64 x2 or x = 64 Q21.


http://www.educationinfoindia.com/Rajasthan/TestPaper/downloads/other/NTSE.pdf

1 comment:

  1. NTSE Sample Papers for Class 8
    National Level Science Talent Search Examination

    Sample Papers


    1. NTSE Sample Paper Class VII
    2. NTSE Biology Sample Paper
    3. NTSE Chemistry Sample Paper
    4. NTSE Civics Sample Paper
    5. NTSE Economics Sample Paper
    6. NTSE Geography Sample Paper
    7. NTSE History Sample Paper
    8. NTSE Mathematics Sample Paper
    9. NTSE Mathematics Sample Paper
    10. NTSE Mental Ability Sample Paper
    11. NTSE Mental Ability Sample Paper
    12. NTSE Physics Sample Paper
    13. NTSE Science Sample Paper
    14. NTSE Social Science Sample Paper

    ReplyDelete

Thanks for your Comments. I will check it and reply soon to you.

Subscribe to All India Exams Results for SMS Alerts

Simply enter your mobile number to get yourself register or Subscribe for upcoming India Exam Results in Year 2011 - 2012.

If you want to unsubscribe from this free sms service, Please post email query at software.engineering[at]gmail[dot]com.
Anna University Trichy Results 2011,Trichy Anna University Results
Anna University Trichy B.E/B.Tech Results. So get your Trichy Anna University Results 2010 now. This time Trichy Anna University Result is quite good. below ...